Ratsastajan yksilövalmennus
Fysiikka-, istunta- ja psyykkinen valmennus yhdessä paketissa

Tuntuuko, että se toinen kierros on vaikeampi ratsastaa? Kamppailetko jatkuvasti samojen istunnan ja ratsastustekniikan haasteiden kanssa? Loppuuko puhti ja keskittymiskyky kesken valmennuksen? Entä jännitätkö kilpailutilanteissa tai onko kehoosi jäänyt jännitystä ja pelkoa esim. ratsastaessa tapahtuneen äkkitilanteen seurauksena?
Ratsastajan tärkeimpiä fyysisiä ominaisuuksia ovat tasapainoon ja kehonhallintaan liittyvät fyysiset ominaisuudet (hyvä kestävyys- ja lihaskunto). Fyysisten ominaisuuksien lisäksi vaaditaan hyvää keskittymiskykyä, mielenhallintaa ja aistiherkkyyttä.
Ratsastus itsessään urheilulajina kehittää pelkästään lajitaitoja, ei niinkään fyysistä kuntoa (lukuun ottamatta aivan aloittelevaa ratsastajaa). Lajitaitojen kehittymisen edellytyksenä on kuitenkin hyvä peruskunto, kehonhallinta ja tasapaino, joita ilman biomekaanisesti oikean istunnan ylläpitäminen ja optimaalinen apujen käyttö on mahdotonta.
Ihminen on luonnostaan epäsymmetrinen (olemme oikea/vasen kätisiä, jalkaisia, silmäisiä, korvaisia jne.), jonka seurauksena toinen puoli kehostamme on vahvempi kuin toinen. Tämä näkyy hevosen selässä vinoutena, toisen puolen apujen tehottomuutena sekä jännittyneisyytenä. Symmetrian parantamisen lisäksi ratsastaja tarvitsee hyvän peruskuntopohjan, sillä väsyneenä keskittymis- ja reaktiokykymme heikkenee, kehomme jännittyy ja avuista tulee epämääräisiä ja väärin ajoitettuja. Tämän vuoksi ratsastaja tarvitsee oheisharjoittelua kehittyäkseen ratsastajana.
Fyysisen kunnon lisäksi ratsastus lajina edellyttää vahvoja tunnetaitoja ja itsetuntemusta, koska "pelivälineenämme" on elävä olento - hevonen. Hevoset kommunikoivat pääasiassa tunteiden välityksellä ja peilaavat ihmisen tunnetiloja herkästi. Eli sen lisäksi että ratsastajan tulee olla hyvässä fyysisessä kunnossa pystyäkseen vastaamaan altaan kehoonsa kohdistuvaan 500-600 kg pakoeläimen tuottamaan liikevoimaan, ratsastajan tulee myös osata tunnistaa, mitä omassa kehossa ja mielessä tapahtuu sekä pystyä säätelemään omia tunteitaan ja toimintaansa, jotta hevonen pysyy hallinnassa. Ai että! Ja me muka vain istumme kyydissä??
Ratsastus on ihmisen ja hevosen välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua niin fyysisellä kuin psyykkiselläkin tasolla. Kun ratsastajan fyysinen ja psyykkinen puoli ovat balanssissa, päästään vasta toden teolla rakentamaan sujuvaa vuorovaikutusta hevosemme kanssa lajitaitoja hiomalla. Lajitaitoihin kuuluvat mm. istunta, apujen käyttö sekä ymmärrys hevosen lajityypillisestä käyttäytymisestä.
Mikäli tavoitteenasi on rento mutta ryhdikäs istunta, oikein ajoitetut ja täsmälliset avut sekä sujuva ja kunnioittava vuorovaikutus hevosesi kanssa, tämä valmennus voisi olla juuri sinulle. Tai jos mielestäsi ei tulisi yhtään huonona lisänä sekään, että tallityöt tuntuisivat kevyemmiltä, joka kohtaa kropassa ei kolottaisi vaan olo olisi vetreä ja voimakas ja että veden kantaminen tarhoihin sujuisi tarmokkaammin kun pakkaspäivinä vesiautomaatit jäätyvät, tekniikka falskaa...

Valmennuksen sisältö:
Kuten nimikin kertoo, jokainen valmennus rakentuu yksilöllisesti täysin asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Tietyt peruselementit ovat kuitenkin mukana jokaisessa valmennuksessa:
Kuntokartoitukset ja testaukset, joiden avulla mittaamme lähtökuntosi ja kehon puolierot valmennuksen alussa sekä seurataan kehitystäsi matkan varrella.
Istuntavalmennus; valmennuksen alussa kartoitamme istunnan haasteet ja otamme selvää, mistä kiikastaa. Istuntavalmennuskerroilla teemme harjoituksia sekä ratsain että maastakäsin, joiden avulla opit korjaamaan omaa asentoasi.
Kuntotestien ja istunnan haasteiden pohjalta rakennettu nousujohteinen kausisuunniteltu treeniohjelma sinun mieltymystesi mukaan.
Helpot ja yksinkertaiset ravinto-ohjeet ilman kalorien laskentaa ja punnituksia.
Tapaamiset joko treenien, istuntavalmennuksen tai henkisen valmennuksen merkeissä. Tapaamiset voidaan toteuttaa joko livenä Keski- tai Etelä-Suomen alueella tai verkossa joka toinen viikko, kerran viikossa tai kaksi kertaa viikossa. Tarvittaessa voidaan sopia myös ylimääräisiä tapaamisia, eli kaikki ei ole kiveen hakattua.
Kehityksen seuranta ja valmentajan tuki koko valmennusjakson ajan!
MIETITKÖ, OLISIKO TÄMÄ SINUA VARTEN?
VALMENNUKSESSA KÄYTETTÄVÄT METODIT

KAUSISUUNNITELTU TREENIOHJELMA
Ei, en ole se salilla vieressä ärjyvä traineri, joka tuuttaa jatkuvasti lisää kuormaa tankoon ja sarjojen välillä mittaa hauiksen kokoa. En omaa, enkä asiakkaan.
En valmenna asiakkaita, joilla on tavoitteena muokata kehoa pullistelukuntoon, vaan fokukseni on toiminnallisuudessa - eli mitä ominaisuuksia kyseisen asiakkaan tulisi kehittää parantaakseen omaa suoritustaan arjessa tai omassa lajissaan.
Treeniohjelmassa keskiössä on perusasiat. Kuntoa lähdetään rakentamaan perustuksista (eli liikkuvuus, tuki ja peruskestävyys), jonka päälle vähitellen lisätään haastetta kunnon noustessa (ensin voimaa ja vauhtikestävyyttä ja viimeisenä esimerkiksi ratsastuksessa tarvittavaa nopeusvoimaa ja räjähtävyyttä).
Treeniohjelman sisältö riippuu täysin sinun toiveistasi ja mieltymyksistäsi. Lihaskuntotreenit voidaan toteuttaa joko kotona tai salilla ja tämän lisäksi ohjelma sisältää myös aerobisia harjoituksia.
Valmentajana olen tekniikkanatsi, eli opetan kaikista liikkeistä oikeat suoritustekniikat sekä myös lenkkipoluilla oikean juoksutekniikan. Kun tekniikat ovat hallussa, treenaaminen on mielekkäämpää ja turvallisempaa.
Ja koska kaikkia ominaisuuksia ei voi kehittää samanaikaisesti, ohjelma sisältää erilaiset harjoituskaudet, joilla harjoitellaan eri ominaisuuksia. Näin saadaan myös kivaa vaihtelua, eli kun kaikki alkaa olla kivaa ja helppoa, niin ohjelma vaihtuu ja kaikki on taas hankalaa :D eipähän pääse kyllästymään! Tähän lisättäköön se, että kun jokin on hankalaa, tiedämme että olemme oppimassa jotain uutta ja kehittymässä. Silloin kun kaikki on kivaa ja helppoa, teemme jotain, jonka jo osaamme. Tästä pääsemmekin sujuvasti seuraavaan osioon, eli psyykkiseen valmennukseen!

PSYYKKINEN VALMENNUS
Tätä tarvitsemme erityisesti silloin, kun kaikki on hankalaa, oma mieli kampittaa ja mieluummin turruttaisimme epämukavuuden ja epävarmuuden Netflixiin ja someen. Ratsastajalle tämä on jopa yhtä suuressa roolissa kuin fyysinen valmennus, koska "pelivälineemme" on elävä olento, joka peilaa tarkasti tunteitamme.
Psyykkisessä valmennuksessa käytän NLP- (neuro-linguistic programming) ja life coaching-tekniikoita, joiden avulla ohjelmoimme mielen toimintaa sekä muokkaamme tapaamme ajatella, tuntea ja toimia.
Oppimalla muuttamaan ajatuksiasi, voit muuttaa tunnetilojasi, päästä eroon peloista, jännityksistä ja vanhoista rajoittavista uskomuksista sekä luoda näiden tilalle uusia voimaannuttavia uskomuksia, jotka mahdollistavat tavoitteittesi saavuttamisen.
Psyykkistä valmennusta voi hyödyntää oikeastaan mihin tahansa elämän osa-alueeseen, johon kaipaat muutosta ja pystyt asettamaan selkeän tavoitteen, mitä kohti mennä. Tällaisia voi olla esim.:
- Ajankäytön hallinta (miten niin muka hevosihmisillä olisi haasteita tällä saralla??)
- Ikävien tunteiden käsittely (pelko, ahdistus, jännitys, suru, häpeä yms...)
- Ihmissuhteet, suhde itseen
- Itsetunto, itseluottamus
- Työ/ura
- Tulevaisuus/menneiden tapahtumien hyväksyntä
Kaikki mieltämme hiertävät asiat vaikuttavat suhteeseen hevosemme kanssa, joten ei anneta valmennusaiheiden rajoittua vain ratsastuksen ja hevostelun ympärille!

ISTUNTAVALMENNUS
Istuntavalmennukset perustuvat Centered riding-metodeihin sekä vuosien varrella omista valmentautumisistani toimivaksi havaitsemiini harjoituksiin.
Valmennuksen tavoitteena on parantaa kehotietoisuutta ja kehonhallintaa, oppia tunnistamaan kehon puolierot sekä löytämään työkaluja näiden tasapainottamiseen. Kun ratsastaja tulee tietoiseksi omasta kehostaan ja osaa korjata omaa tekemistään, tuloksena on tasapainoinen ja biomekaanisesti oikea asento istua hevosen selässä, jolloin emme häiritse hevosen liikkumista vaan autamme tätä liikkumaan oikein.
Myös istuntavalmentajana olen tekniikkanatsi. Minulla on ehkä jopa sairauden puolelle menevä fiksaatio selvittää, MIKSI ratsastajalla on kyseisiä haasteita. Syyt löytyvät usein joko puutteista fyysisessä kunnossa (huono peruskestävyys, lihasepätasapaino, kehon kireydet/heikkoudet) tai korvien välistä (pelko, ratsastukseen ja hevosiin liittyvät uskomukset, itseluottamuksen puute yms) ja näihin keskitymme treenien ja psyykkisen valmennuksen puolella.
Istuntavalmennuksessa opettelemme pois siitä vanhasta tutusta ja turvallisesta asennosta, jossa olemme tottuneet istumaan ja selkeytämme apujen käyttöä.
Valmennuksen voi toteuttaa joko livenä kotitallillasi välimatkalliset realiteetit (tai lompakkosi paksuus, matkakulut 0,50€/km jos etäisyys yli 30 km) huomioiden tai netin välityksellä. Nettivalmennusta varten tarvitset esim. Pivo-laitteen tai vapaaehtoisen kuvaajan sekä bluetooth-kuulokkeen. Tämä on toiminut suuresta skeptisyydestäni huolimatta erittäin hyvin, koska periaatteeni valmentajana on, että sinä olet oman kehosi ja hevosesi asiantuntija ja annan sinulle työkaluja, joilla pääset itse tunnustelemaan, mikä toimii ja mikä ei. Eli ei anneta myöskään välimatkan olla esteenä valmennukselle!

RAVINTOVALMENNUS
Kyllähän me kaikki tiedämme, miten pitäisi syödä, eikö vain? Enemmän kasviksia, riittävästi vettä ja syö monipuolisesti sekä säännöllisesti (ei, myöskään hevosihmisille ei riitä se yksi iso ateria iltatallin jälkeen + lounaaksi yksi suklaapatukka). Hankaluus on siinä, että miten pirussa nämä saisi sinne omiin rutiineihin?
Myöskään ravintovalmennuksessa en ole se valmentaja, joka tyrkkää ostoslistallesi maitorahkaa, kanaa ja riisiä. En myöskään tee keittiöstäsi matematiikanluokkaa ja laadi gramman tarkkoja ravinto-ohjelmia sekä pitkiä kieltolistoja.
Ravintovalmennuksessa opettelemme muutama asia kerrallaan uusia parempia rutiineja ruokailutottumuksiin. Uusia asioita otetaan opetteluun vasta sitten, kun edelliset asiat ovat hallinnassa, jotta vältytään informaatioähkyltä.
Myöskin herkuttelu kuuluu osaksi elämää ja on itseasiassa oikein toteutettuna hyvinkin oleellinen ja tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, koska kehomme ja mielemme ovat yhteydessä toisiimme ja sillä voimme vaikuttaa hyvinkin myönteisesti aineenvaihduntaamme ja hormonitoimintaamme. Opettelemme siis myös herkuttelemaan hyvällä omallatunnolla!

Tämä on sinua varten, jos...
...haluat parantaa omaa istuntaasi, jotta apusi olisivat selkeät, johdonmukaiset ja oikein ajoitetut, etkä häiritsisi hevosen liikettä vaan liikut yhdessä hevosen kanssa.
...haluat syventää vuorovaikutusta hevosesi kanssa ja oppia ratsastamaan siten, että ulkopuolisen silmin näyttää siltä kuin "sinähän vain istut siellä" :D
...olet myös valmis tekemään töitä istunnan haasteiden juurisyiden selvittämiseksi ja selättämiseksi.
...haluat oppia säätelemään ja käsittelemään omia tunteitasi, muokkaamaan omaa ajatteluasi ja sitä kautta omaa tapaasi toimia sekä parantaa itsetuntemustasi, jotta ratsastus ja harrastaminen hevosesi kanssa olisi rentoa ja mielekästä.
...olet valmis sitoutumaan valmennukseen vähintään 3 kk ajan. Valmentajana olen kyllä koko matkan ajan tukenasi ja etsimme yhdessä keinot selättää kaikki MUTKUN, SITKUN JA EIKUN- ajatukset, mitä aivan varmasti jossain vaiheessa tulee vastaan. Kuitenkin vastuu harjoitusten suorittamisesta ja valmennuksen priorisoinnista on sinulla. Vain tehdyistä harjoituksista on hyötyä.
VARAA ILMAINEN KONSULTAATIO JA JUTELLAAN LISÄÄ
Hinta ja maksutavavat
Ensinnäkin haluan sanoa, että kiitos ja onneksi olkoon, kun luit tämän sivun loppuun asti! Se kertoo, että sinulla on mielenkiintoa ja sitoutumista tähän aiheeseen, ja olet varmasti myös motivoitunut ottamaan seuraavan askeleen kohti tavoitteitasi. Seuraavaksi askeleeksi ehdottaisin konsultaatiotapaamista joko kahvien merkeissä kasvotusten tai puhelimitse, jossa keskustelemme haasteistasi, tavoitteistasi sekä pohdittaisiin toimintasuunnitelmaa, miten tavoitteisiin päästäisiin. Tämä ei vielä sido sinua mihinkään.
Valmennuspaketit rakentuvat täysin sinun tarpeittesi ja toiveittesi mukaisesti ja hintaan vaikuttavat mm. valmennuksen kesto, tapaamisten sisältö ja lukumäärä sekä tapaamisiin käytetty matka, mikäli ne järjestetään livenä (30km säteellä sisältyvät hintaan). Parhaiten pääsemme sopuun hinnasta konsultaatiotapaamisella. Koska kuitenkin haluat jotain kättä pidempää, niin suuntaa antava hintahaitari on 255€-445€/kk välillä (+mahd. matkakulut, hinta sisältää alv 25,5%).
Valmennus laskutetaan kerran kuussa sähköpostitse. Voit hyödyntää valmennukseen myös liikuntaetujasi (Smartum, ePassi, Edenred, Tyky, Eazybreak).
Varaa ilmainen konsultaatio, niin jutellaan lisää ja suunnitellaan yhdessä juuri sinun tarpeisiisi sopiva paketti!
Ota yhteyttä
Eija Viinikainen
Palokka, Jyväskylä
0405048006
tasapainoinenratsukko@gmail.com
Ps. Työn luonteen vuoksi minut tavoittaa viesteillä parhaiten.