Ratsastajan vinous - syyt ja seuraukset

Romahtaako toinen kylki? Eikö se toinen hartia meinaa ratsiopen lukuisista huomautuksista huolimatta pysyä ylhäällä? Mikäli nämä kuulostavat tutuilta, kannattaa jatkaa lukemista. Nyt sukelletaan syvemmälle juurisyihin ja seurauksiin.
Ensinnäkin mainittakoon, että usein mielletään kyljen romahtaneen siltä puolelta, minne könötämme, mutta todellisuudessa se onkin vastakkaisen puolen kylki, josta pito on pettänyt ja toinen puoli on kiristynyt. Tämäkin on kuitenkin vain oire istunnan ja lantion tuen puutteista. Ongelman juurisyy ei siis ole kyljissä, vaan lantion tukilihaksiston heikkoudessa.

Lähdetäänpä tarkastelemaan ongelmaa syvällisemmin. Kun katsot kuvaa tarkemmin, voit huomata, että saman puolen lantio on hieman koholla, mistä kylki on kasassa, kun taas vastakkaiselta puolelta lantio on alempana. Lantion asentoa säätelee mm. keskimmäinen pakaralihas (gluteus medius), joka sijaitsee pakaran sivuosassa. Tässä kuvassa vasemman puolen gluteus medius ei tarjoa lantiolle riittävästi tukea, jolloin lantio on kipannut vasemmalle. Tällöin meidän on kompensoitava lyhentämällä oikeaa kylkeä, jotta emme tipahda kyydistä.
Taasko se jalustin putosi?
Ongelman tunnistaminen voi olla vaikeaa, mikäli ulkopuolelta ei ole kukaan huomauttelemassa, että olet muuten kiero kuin korkkiruuvi. Tämä johtuu siitä, että kehomme on tottunut siihen asentoon, missä yleensä olemme. Tämä kuitenkin hyvin suurella todennäköisyydellä näkyy vähintäänkin hevosessa, ellei hevonen sitten ole myös tottunut siihen tuhannen mutkalla könöttävään lihasäkkiin.
Esimerkkikuvan mukaisen ratsastajan näkökulmasta ongelma voi heijastella siten, että oikean puolen jalustin ei meinaa pysyä jalassa tai jalustimet tuntuvat eri pituisilta. Hevonen puolestaan voi valua oikealle, koska vasen istuinluu porautuu hevosen rankaan kiinni ja hevonen väistää tätä painetta. Sitten yritämme oikaista hevosen kulkemista oikealla pohkeella ja hevosraukka on aivan ihmeissään, mitä siltä halutaan, kun takapuoli sanoo tuonne, mutta samaan aikaan nyhdetään pohkeilla kulkemaan toiseen suuntaan. Pitkällä tähtäimellä hevonen adaptoitua tähän kummalliseen tapaan istua. Hevonen siis kulkee kyllä suoraan uraa pitkin, mutta hevonen on kyljestään taipunut vasemmalle, sillä on suuria vaikeuksia asettua oikealla ja seurauksena on ratsastajansa kanssa samaan suuntaan vino hevonen.
Mitä tilanteelle on tehtävissä?
Istuntavalmennuksesta saa hyviä työkaluja asennon oikaisemiseksi satulassa, jotta kehoon saa tunteen, miltä suora tuntuu. Alkuun voi tuntua, että sitähän ollaan aivan mutkalla vastakkaiseen suuntaan, mutta pian keho tottuu tähänkin asentoon ja siitä tulee uusi normaali. Tämä on hyvä pitää mielessä, sillä jos otamme muistisäännöksi, että sen pitää tuntua tosi vinolta, niin kohta ollaan tosi vinoja toiseen suuntaan :D
Samaan aikaan on tärkeää lähteä hoitamaan ongelman syytä oheisharjoittelun avulla, jolla vahvistetaan tukilihaksia heikommalta puolelta ja parannetaan liikkuvuutta kireämmältä puolelta. Olen jakanut aikaisemmin sometileilleni videon, jossa annan täsmäliikkeen lantion tukilihasten aktivoimiseksi ennen ratsastusta sekä harjoituksen tehtäväksi hevosen selässä suoruudentunteen hahmottamiseksi. Pääset katsomaan videon Facebookissa täältä.
Monen asian summa
Toki mikään ei ole niin mustavalkoista, että yhdellä tempulla ongelma katoaa. Samaan aikaan tulisi myös vahvistaa muita asentoa tukevia lihaksia, kuten syviä keskivartalon lihaksia sekä lonkankoukistajia ja tasapainottaa liikkuvuuden puolieroja. Kaikkea tietoa en saa tähän blogiin mahdutettua, mutta sitä varten olen rakentanut kokonaisen valmennuksen :)
Jos siis kaipaat syväluotaavampaa remonttia ruodon oikaisemiseksi ja lisätyökaluja istunnan peruspilareiden haltuunottamiseksi, niin tervetuloa mukaan 28.10.-8.12.2024 suljetussa Facebook-ryhmässä toteutettavaan Istunta- ja ratsastajan oheistreenivalmennukseen. Lisätietoa valmennuksesta löydät täältä.
Sana on vapaa!
Onko sinulla toiveita aiheista, joista haluaisit lukea lisää? Laita minulle viestiä joko somessa yksityisviestinä (löydyn instagramista ja facebookista nimellä Tasapainoinen ratsukko) tai sähköpostitse osoitteeseen tasapainoinenratsukko@gmail.com.